Krav til varmforzinkning og stål

 

Stål, som skal holde til udendørs brug, skal varmforzinkes inden pulverlakering. Ét af de primære argumenter for at varmforzinke inden pulverlakering er, at hvis stålet kun lakeres, vil én enkelt ridse medføre at stålet korroderer og rød rust vil opstå på emnerne.
Skal der laves en pæn og holdbar overfladebehandling på stål til udvendig brug, stiller det nøje krav til stålet, varmforzinkningen og den efterfølgende pulverlakering. Derfor er det en absolut nødvendighed, at følgende krav til henholdsvis stål og varmforzinkning overholdes.

Stål:

  • Ståltypen skal være beregnet til varmforzinkning med efterfølgende lakering
  • Der skal anvendes stål med et silicium- og phosphorindhold på under 0,02 % eller mellem 0,15 og 0,25 %. Anvendes andre ståltyper er der en risiko for, at zinklaget ikke bliver pænt og at pinholes og lignende opstår i lakken
udvendig_krav2
udvendig_krav1

Varmforzinkning

Det firma der står for varmforzinkningen skal informeres om, at emnet skal lakeres efterfølgende, og desuden informeres om, at følgende krav skal overholdes:

  • I forbindelse med varmforzinkning må der ikke anvendes produkter som f.eks. salmiak-pulver til nedsættelse af overfladespændingen
  • Der må ikke anvendes zinkspray
  • Varmforzinkningen skal overholde den danske standard DS 1461.
  • Efter varmforzinkningen må emnet ikke udsættes for fugt eller have hvidrust
  • Emnerne skal leveres til Indulak umiddelbart efter varmforzinkningen i en lukket bil.

OBS: Der vil kunne forekomme pustninger og pinholes i lakoverfladen, men dette kan minimeres ved at anvende ovennævnte ståltype. Ligeledes vil knaster og lignende i varmforzinkningen blive synlige i lakken, så det er vigtigt, at disse enten undgås ved varmforzinkningen, eller at de slibes væk, inden emnet leveres til Indulak. Alternativt skal slutkunden informeres om, at dette kan forekomme.